Unul din cele mai curate şi frumoase oraşe din  Europa!” în viziunea d-lui primar Dorin Chirtoacă a ajuns să fie îngropat în gunoaie. Platformele unde este colectat gunoiul au devenit un pericol pentru locuitorii oraşului Chişinău. Din tomberoane şi containere se hrănesc  şobolanii, câinii şi pisicile, iar pungile şi sticlele din plastic sunt duse de vânt la zeci de metri distanţă.

18891584_1446537892075927_5306788909391157331_o

Experienţa din ultimile zile de fapt a demonstrat că primăria niciodată nu a conştientizat şi nici nu a întreprins măsuri eficiente în vederea soluţionării problemei deşeurilor. Indiferenţa şi promisiunile deşarte ale primarului şi a partenerilor acestuia adresate populaţiei din com. Bubuieci pe parcursul a şase ani s-a finalizat tragic pentru chișinăuieni, groapa de gunoi devenind o Bombă ecologică!

Situaţia creată pune sub un semn mare de întrebare posibilitatea respectării prevederilor noii Legi privind deşeurile şi anume crearea sistemelor de colectare selectivă a hârtiei, sticlei, metalelor şi maselor plastice începând cu anul 2018. Cu părere de rău, puţin probabil să atingem acest obiectiv, luând în considerare că suntem deja practic în a doua jumătate a anului 2017, iar oraşul Chişinău inundă în deşeuri timp de 5 zile.  

IMG_5249media_149657882862844600IMG_5343

Întradevăr este o situaţie critică iar oficialităţile sunt în cautare de soluţii. Cu siguranţă dacă ceva ani în urmă, primăria ar fi acceptat  semnarea unui contract de parteneriat public-privat cu SRL „ABS”, nu am fi ajuns în această situaţie iar o mare parte din deşeuri ar fi fost colectate la timp, fiind ulterior supuse sortării şi reciclării. Abia recent, când situaţia s-a agravat şi practic nu mai poate fi gestionată de primărie, s-a acceptat crearea unui parteneriat între Regia „Autosalubritate” şi S.R.L. „ABS” şi respectiv lansarea proiectului pilot de sortare a deșeurilor menajere solide din capitală.

Între timp, îndemnăm toţi locuitorii capitalei să gestioneze cât mai corect deşeurile generate zilnic, luând în consideraţie lipsa spaţiului pentru depozitare. Fiecare familie în parte poate reduce simţitor cantitatea de deşeuri din urna pentru gunoi, respectând principiile colectării separate a deşeurilor dar şi a unui consum eficient de resurse.

În această perioadă de criză, până autoritățile găsesc soluții vă propunem câteva reguli şi practici care ar reduce cantitatea de deșeu aruncat în urna pentru gunoi:

  1. În primul rând nu uitați să colectați separat deșeurile. Deșeul de hârtie, plastic şi sticlă, încercați temporar (până vor fi eliberare tomberoanele) să îl păstrați în condiții casnice, şi să nu le aruncați în amestec la tomberon. Reamintim că aruncarea în amestec a deşeurilor face dificilă recuperarea şi reciclarea ulterioară a acestora. Sticlele, cutiile din plastic şi carton nu vă grăbiți să le aruncați la gunoi, acestea pot fi refolosite în foarte multe moduri.
  2. Consumați cât mai rațional produsele alimentare. Într-adevăr varietatea de produse de pe rafturile din magazine face dificilă această provocare dar nu şi imposibilă mai ales în situația în care gunoiul inundă orașul. Când procurați produse alimentare, evitați excesele şi alegeți doar ce e necesar pentru a nu arunca ulterior resturi la urna de gunoi.
  3. Fiți atenți cum gestionați deșeurile periculoase de tip baterii uzate, DEEE-urile sau uleiul vegetal uzat. Nu amestecați aceste deșeuri cu restul gunoiului aruncat la tomberon. Colectați-le separate şi ulterior anunțați companiile autorizate (ex: Moldrec, BioEcoil, etc), ei îl vor prelua.
  4. Nu aruncați la tomberon jucăriile şi hainele, acestea pot fi donate, unele chiar refolosite. La nivel global 70 % din populație folosește haine la mâna a doua, o mare parte din haine fiind obținute prin donare.IMG_1224
  5. Cartușele de imprimantă pot fi reumplute sau reciclate în magazinele de specialitate iar cauciucurile de mașină pot fi foarte ușor reciclate sau refolosite ca leagăne, ghivece de flori sau borduri.22

666