„Fiecărui brăduţ, viaţă”Din timpuri străvechi este cunoscut, că brăduţul verde este asociat cu celebrarea Crăciunului şi a sărbătorilor de  Anul Nou. El împodobeşte  încăperea, creează o dispoziţie de sărbătoare şi confort. Mai este numit şi simbolul  (pomul) vieţii, care se regăseşte drept motiv natural în arta populară.

Acţiunea ecologică „Fiecărui brăduţ, viaţă” reprezintă în principal viziunea revistei „Managementul Deşeurilor” asupra acestui subiect şi nu neapărat  insistă de a-şi impune punctul său de vedere  asupra  felului de utilizare şi procurare a unui brăduţ viu în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Obiectul acţiunii ecologice constă în conştientizarea de către populaţie a utilizării corecte a resurselor forestiere, în cazul dat, a brazilor şi pinilor tineri pentru celebrarea sărbătorilor de Anul Nou. Este cunoscut faptul,  că fiecare familie îşi doreşte  procurarea unui brad sau pin, conform tradiţiilor multor state din lume, dar există un pericol pentru natură, având în vedere că moldovenii au nevoie de aproximativ 11.181 brazi, ceea ce înseamnă o pădurice mică defrişată.

Obiceiul procurării şi împodobirii bradului de Crăciun în ultima perioadă de timp a creat o adevărată industrie, iar procurarea brazilor în ajunul sărbătorilor a devenit, din nefericire, o adevărată afacere.

Astăzi, la noi, bradul se consideră o specie rară, consecință a exploatării acestuia în mod irațional. Brazii maturi sunt tăiați fără milă, iar puieții de brazi sunt nimiciți în cantități enorme pe perioada sărbătorilor Crăciun și Anul Nou. Tăierea brazilor în ajunul sărbătorilor de Crăciun în Moldova nu este o problemă nouă, este o tradiţie a moldovenilor împrumutată din statele vecine, pe care o considerăm greşită.

În perioada 2015-2016, conform datelor prezentate de Moldsilva au fost taiați pentru comercializare în jur de 22.300 brazi și pini. Numărul brazilor tăiaţi în ultimii  ani ar fi acoperit peste 300 ha cu păduri. Dacă ne mai gândim că, pentru a avea un brad de Crăciun, trebuie să treacă cel puţin 7-10 ani pentru creșterea brăduțului, neluând în considerație cheltuielile materiale şi financiare, apoi,  nu ar fi mai bine să folosim alte variante alternative bradului natural? Este o întrebare la care nu trebuie să răspundeți cu glas tare, dar e bine să vă gândiți și să analizați posibile alternative.

Ce putem face ca să nu se mai taie atât de mulți brazi? În primul rând, în fiecare an, brăduţii vii tăiaţi îi utilizăm numai pentru o sărbătoare, pe când, bradul artificial, preferabil confecționat din materiale ecologice, nu e mai rău cu nimic, în schimb poate fi utilizat în fiecare an. Odată trecute sărbătorile de iarnă, bradul de Crăciun este, de cele mai multe ori, aruncat la gunoi. O altă soluție: producerea brazilor de Crăciun în recipiente, ghivece din material plastic sau lemn.  Brazii vor putea fi achiziționați, iar, după sărbători, pot fi lăsați să crească în continuare în ghiveci sau pot fi plantați în fața casei. Astfel, un «brăduț la ghivece», poate deveni prietenul dumneavoastră și pe care îl veți avea și în anii care urmează.

În acelaşi timp, priveliştea „frumoşilor” brazi uscaţi şi aruncaţi la gunoişte după sărbători ne trezeşte un sentiment de tristeţe şi durere. Câţi din ei mor anual din mâinile noastre , atâţia ani crescuţi şi aruncaţi fără nici un rost la gropile de gunoi?

Observând cum sunt distruşi în mod  barbar aceşti  copaci, fiind transformaţi în deşeuri lemnoase,  colaboratorii revistei „Managementul Deşeurilor”  sunt foarte îngrijorați de consecințele acestor  afaceri comerciale ce ţin de tăierile masive a brazilor tineri şi se adresează către cetăţenii ţării pentru a susţine Acţiunea Ecologică „Fiecărui brăduţ, viaţă”, care se propune de a fi desfășurată anual pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie. Scopul acestei acţiuni este important şi nobil: a trezi în inimile  celora care desfăşoară asemenea servicii, precum şi persoanelor vârstnice  şi a copiilor emoţii pozitive în scopul păstrării vieţii brazilor şi pinilor, a învăţa şi a înţelege consecinţele nefaste a tăierilor în masă a copacilor coniferi, în special, în anul când Moldova a suferit de pe urmele calamităţilor naturale,  distrugând mii de copaci.

În desfăşurarea  Acţiunii ecologice sunt invitaţi să participe toţi cei care îşi iubesc natura: ecologiştii, cadrul didactic, educatorii, părinţii, pensionarii, elevii şi studenţii  etc. Deosebit de important este ca în fiecare instituţie preuniversitară şi preşcolară să fie  promovată ideea interzicerii tăierilor brazilor vii către sărbătorile de Crăciun şi a Anului Nou prin prezentarea unor expoziţii cu genericul  „Brăduleţul pădurii-frumuseţea naturii”. Se recomandă organizarea activităţilor educaţional – ecologice privitor la  informarea copiilor despre importanţa copacilor vii, în special a brazilor pentru existenţa mediului şi a sănătăţii populaţiei.

Sperăm , ca Acţiunea ecologică va fi susţinută  de societate, de toţi cei maturi şi cei mici, care nu sunt indiferenţi faţă de natura care ne înconjoară. În casele Dvs. anual vor fi împodobiţi tot mai mulţi brăduţi artificiali confecţionaţi  manual din materiale pur ecologice.  Iar  în păduri, lângă copăceii vii de brazi şi pini vor  însemna  Crăciunul şi Anul Nou  păsările şi animalele, prietenii adevăraţi ai naturii.

Galeria celor mai drăguți și ecologici brăduți confecționați pentru inspirația Dvs: