În acest an, Ziua Mediului are o misiune clară şi anume să reducă poluarea cu PLASTIC. Sloganul acestei campanii de informare, conștientizare şi mobilizare a populației la nivel global este “Stop poluării cu PLASTIC – Dacă nu reutilizați, atunci refuzați”.

În ultimii 50 de ani, producția de materiale plastice a crescut de 20 ori, de la 15 mil. tone în 1964 la 311 mil. tone în 2014 și se așteaptă să se dubleze în următorii 20 de ani. Plasticul generează exetrnalități negative semnificate în domeniul degradării sistemelor naturale ca urmare a scurgerilor, în special în ocean; a emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din producția și incinerarea ulterioară a plasticului; și impactul asupra sănătății și mediului din cauza substanțelor componente ce prezintă motive de  îngrijorare.1111

De Ziua Mediului, Vă îndemnăm să revizuim împreună  cele mai necesare acțiuni de întreprins şi practici demne de urmat pentru a ne debarasa de plasticul care inundă Pamântul şi Oceanele.

Nu uitaţi să…

  1. Optați mereu pentru punga reutilizabilă atunci când faceți cumpărături;
  2. Încercați să identificați producătorii care oferă pe piață produse ambalate în materiale reciclabile sau utilizați caserole personale pentru a depozita produsele procurate;
  3. Refuzați să alegeți ca opțiune vesela de unică folosință;
  4. Respectați ordinea în locuri publice dar în special cele din mijlocul naturii şi nu aruncați plastic pe jos;
  5. Diseminați experiența Dvs., în rândul familiei şi a prietenilor, împreună e mai simplu să reușim.

Living_with_Less_Plastic

         Îndemnăm iubitorii şi susținătorii acțiunilor prietenoase mediului (ONG-uri, APL-uri, agenții economici) dar şi restul populației să se implice activ şi să demonstreze că putem reduce consumul de Plastic în Moldova!